118. Creatief met water

27-06-2021
Maandagochtend. Ik trek de wc door. Een miezerig straaltje water doet er een eeuwigheid over om de stortbak te vullen en ook uit de kraan van de wastafel komt bepaald geen stormvloed. Dan maar even niet douchen. In de tijd die mijn waterkoker nodig heeft om vol te lopen kan ik een cursus Chinees volgen. Wat wel keihard stroomt is de hoeveelheid opmerkingen op de website van Brabant Water. Wat is er #@$& aan de hand? Waarom *%^+ geen verklaring? Even later is de chat onbereikbaar en de website offline. Overstroomd door de online vloed van vragen, mopperen en klagen.
Stel je voor dat we in Nederland geen kraanwater meer hebben. Die fles van anderhalve liter in mijn meterkast is binnen een paar uur leeg. Kuubje halen bij de supermarkt? De wachtenden staan tot buiten de poort en binnen een kwartier is alles uitverkocht. Als grensbewoner zit ik zo in België. Maar uit angst voor eigen watertekorten is het land voor Nederlandse waterzoekers gesloten.
In 1960 heeft Nederland bijna overal kraanwater. Bij mijn opa van vaders kant wordt de was tot midden jaren zestig gedaan met water uit de put in de tuin. De plee – in die tijd ook buiten – moeten we doorspoelen met een emmertje water. Een douche is er niet. Alleen een aanrecht.
Zonder kraanwater kan ik iedere dag de stortbak van de wc vol spugen. Waarschijnlijker is dat ik water schep uit een plas, sloot of rivier, en regenwater opvang om de vaat en de was mee te doen en te koken. Mezelf wassen kan met een washandje en een teiltje water. En 's zomers douch ik in de tuin onder een plensbui.
Dat wordt als primitief kamperen. Waar ik een spuughekel aan heb, maar wat wereldwijd de werkelijkheid is voor miljarden mensen. Wij boffen maar met ons kraanwater. Al sluit ik binnenkort toch een waterton aan op de regenpijp. Want je weet maar nooit.
 
 
Mijn blog liever in je mail? Vul hier je gegevens in. Je kunt er ook een opmerking kwijt. Vind je mijn blog leuk? Deel hem gerust met anderen. Graag zelfs.
 
< vorige blog: 117. Blog in beeld volgende blog: Korte verhalen voor op vakantie deel 1: De Terugval >
 
 
inDelen