112. Helemaal zen

18-04-2021
Vier uur ‘s nachts. Vanuit de woonkamer klinkt gekrijs. Heeft een vreemde kat het kattenluik open gewrikt en het met Karel op een knokken gezet? Beneden tref ik alleen mijn eigen huisdier aan. Waarschijnlijk zit het andere beest in de tuin. Een paar dagen later, acht uur in de ochtend. Boven kleed ik me aan, beneden gaat Karel opnieuw tekeer. Ik ren de trap af. Mijn kater staakt zijn wild geraas, de rechtopstaande haren van zijn dikke staart gaan liggen. Buiten beweegt iets. Hoe komt die bordercollie in mijn door muur en schuttingen omgeven tuin? Met mijn bril op verandert de zwart-witte hond in een Maine Coon. Een Amerikaans kattenras, dus twee keer zo groot en misschien wel twee keer zo zwaar als andere rassen. De reus kijkt me vriendelijk aan en verdwijnt over de schutting.
Dagelijks vind ik plukken kattenhaar in de kamer. Karels eens zo witte buikvacht maakt plaats voor bloot roze vel. Ik gebruik een kalmerende spray. Haalt niets uit. Een week later is het tijd voor zijn jaarlijkse inentingen en APK. De dierenarts betast hem, geeft een prik en kijkt in zijn bek. Karel ondergaat het lijdzaam.
‘Een zachtaardige lieverd,’ zegt de dierenarts. ‘Die hebben vaak last van stress.’
‘Dat herken ik van mezelf,’ zeg ik.
De dierenarts adviseert brokken met de naam Calm. Bijzonder smakelijk en ze werken na een paar weken, beweert ze. Karel stort zich op zijn nieuwe voer. Op internet lees ik jubelverhalen over afgenomen stress. Na een week gedraagt ook Karel zich alsof hij een zen meditatiecursus heeft gevolgd. Dankzij alfa-casozepine en tryptofaan, lees ik op de verpakking. De eerste donshaartjes verschijnen op zijn buik. De Maine Coon blijft uit beeld. Of Karel stoort zich niet meer aan hem.
Wat mij betreft is het tijd voor een smakelijk poeder met natuurlijke kalmerende middelen dat mensen tijdens perioden van stress door hun ochtendpap of avondyoghurt kunnen roeren.   

Mijn blog liever in je mail? Vul hier je gegevens in. Je kunt er ook een opmerking kwijt. Vind je mijn blog leuk? Deel hem gerust met anderen. Graag zelfs.
 
< vorige blog: 111. Wijsheid van de minderheid volgende blog: 113. Blije activisten >
 
 
inDelen