115. Warm onthaal met bakstenen

23-05-2021
Op Facebook lees ik dat Sylvana Simons pijn lijdt door artrose. En dat ze af wil van vrouwonvriendelijke verkleinwoorden als meisje, popje of schatje. Sommige media schrijven vooral over Sylvana wanneer ze deining willen veroorzaken in de hoop daar veel lezers mee te scoren. Duizenden mensen schromen dan ook niet om beide artikelen van commentaar te voorzien. Ze mag een akelige ziekte krijgen. Ze moet terug naar het land van herkomst. Ze is een zeikerd die ‘ons’ onnodig belastinggeld kost. Veel van de opmerkingen zijn geschreven in de onbehouwen spreekstijl van politiek stijlicoon Geert Wilders. Maar dan vol taalfouten waar je hem niet op zal betrappen. Het taalgebruik van de boreaal babbelende Baudet is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor deze groep laaggeletterde Facebookcommentatoren.
Fijn hoor, een nationale pispaal als Sylvana. Ze is zwart, vrouw en heeft een uitgesproken mening. Drie eigenschappen waarmee ze kansrijk naar kritiek hengelt. Ben je een witte man met een overduidelijke denkwijze, dan heb je weinig te vrezen. Geert en Thierry komen er al jaren mee weg. Dat deze heren stemmers trekken door iedereen die niet na wil denken voorgekauwde populistische standpunten voor te schotelen, heeft daar vast ook iets mee te maken.  Standpunten die vaak lijnrecht tegenover die van Sylvana staan. Denk aan Zwarte Piet en racisme.
Ook ik ben het weleens oneens met haar. Of ik trek mijn wenkbrauwen op wanneer ze haar overtuigingen weer eens op een betweterig toontje brengt. Intussen zou ze toch moeten weten dat we dergelijk betuttelend schoolmeestergedrag uitsluitend – daar gaan we weer – van mannen dulden.
Eeuwen voordat Facebook bestaat kunnen onafhankelijke vrouwen met een uitgesproken mening, bijzonder uiterlijk of afwijkende leefstijl – algemeen aangeduid als heksen – op een warm onthaal met bakstenen rekenen. Tegenwoordig vooral digitaal, maar nog steeds kwetsend.  
We leven in een land met vrije meningsuiting. Je hebt dus ook de vrijheid om een krenkende mening af en toe voor je te houden.
 
Mijn blog liever in je mail? Vul hier je gegevens in. Je kunt er ook een opmerking kwijt. Vind je mijn blog leuk? Deel hem gerust met anderen. Graag zelfs.
 
< vorige blog: 114. Algemeen Belabberd Nederlands volgende blog: 116. Vliegen en slakken >
 
 
inDelen